HTML

OLIMPINA

A részvétel sem fontos. A 2008. évi pekingi olimpiai játékok egyik nagyon nem hivatalos magyar blogja.

Friss topikok

  • hitomi: kit érdekel, mennyit kapott ezért Jackie... :) a reklám nagyon klassz és ötletes, mellesleg bár le... (2008.02.19. 12:14) Jackie Chan szétsportolja magát
  • Kaland-Játék-Kockázat: annyira nem volt nagy szam...a legjobb tenyleg Schumi volt benne es a piros szeker :) (2008.02.17. 16:27) Olympix, a múvi
  • Ailaoshi: A pecseten alighanem a Jing irasjegy van, (jelentese kb. fovaros, Beijing neveben is ez van "Eszak... (2008.02.16. 06:39) Vérvörös logo
  • Manager: ...ja, és persze _igazi_ mobil TV már régóta van, LCD kijelzős is meg CRT is :-D Taxisoknál látni ... (2008.02.06. 13:19) Hakapeszi mobilozik
  • iFok: Gyúrnom kéne, vazzeg! (2008.02.04. 18:55) Nike kerekesszék

Ötöt látok. Sokat ittam?

2008.01.30. 18:20 :: nade

Még 190 nap
Ezt is a németek találták ki, a fene se gondolta volna. Először az 1972-es olimpiának volt kabalafigurája: Waldi, a tacskó. Ki emlékszik rá? Senki.


A legemlékezetesebb Misa mackó az 1980 moszkvai csonka játékokból. Hivatalos nevén Mihail Potapics Toptig, akit egy Viktor Csizikov nevű grafikus kreált. Valamelyik fiókom mélyén nekem is van egy Misa-jelvényem, kaptam ajándékba, ezért nem dobtam ki, de nagyon utáltam, nyilván a Szovjetunió miatt. Szovjetunió azonban már nincs, Misa meg egyre jobban tetszik. Ő volt az utolsó emberi állat az olimpiai idétlenkedésben.

Aztán jött 1988, téli olimpia, Calgary. Itt volt először két kabalafigura az emancipáció jegyében: Hidy és Howdy, a két jegesmedve. Nagyszerű! Ketten voltak Athénban is. Elfeledtük őket okkal. Még előtte, 2002-ben Salt Lake City már három állattal szelídített bennünket, valami indián legendából kaparták elő a medvét, a prérifarkast és a nyulat. Az olimpiai kabalaizék azonban úgy szaporodnak, mint a nyulak. Kicsit nem figyelünk oda, és tele a ketrec.

A pekingi legleg olimpia már 5 (azaz öt) kabalafigurával támad ránk. Név és faj szerint: Beibei a hal, Jingjing a panda, Huanhuan az olimpiai láng, Yingying a tibeti antilop és Nini a fecske. (Aki többet akar tudni róluk, olvassa el ezt.)

Hogy az agya ki nem száradt annak, aki ezt kitalálta, mert van ám hozzá szófejtés, legendárium, kínai bűvészkedés, fityfene. De mi tudjuk, hogy az egész csak biznisz, jó nagy kínai biznisz. Mert itt nem egy kabalaizét illik majd vásárolni, hanem ötöt, és ha alkudozunk akár, akkor is öt kabalafigura legalább háromszor annyiba kerül, mint egy.

(Csak halkan vetem fel: nem lehetne inkább Obelix?)



Szólj hozzá!

Címkék: olimpia peking 2008 kabala münchen athén

A bejegyzés trackback címe:

https://olimpina.blog.hu/api/trackback/id/tr93318505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása